Kuchnia włoska w Polsce

Charakterystyka kuchni włoskiej

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych i zarazem najpopularniejszych kuchni na świecie jest kuchnia włoska, która również w naszym kraju cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Produkty jakie wykorzystuje się we włoskiej kuchni są zależne od rejonu – różne receptury stosowane są na południu i na północy kraju. Cechami jakie są jednak typowe dla włoskiego jedzenia i nieodłącznie się z nim kojarzą to produkty sporządzone z makaronów. Ponadto kuchnia włoska kojarzona jest z takimi produktami jak oliwa z oliwek, wino, pomidory, wędliny oraz sery. Ze względu na geograficzną bliskość do Morza Śródziemnego, we Włoszech chętnie wykorzystywane są również ryby i owoce morza.

Przede wszystkim pizza

Największą popularnością w Polsce cieszą się przede wszystkim różnorodne lokale serwujące pizzę, które w mniejszym lub większym stopniu trzymają się tradycyjnych włoskich receptur. Danie to jest na tyle popularne, że można je zamówić w lokalu lub na wynos o prawie każdej porze. Przy ogromnym wyborze lokali z pizzą możemy spotkać się z zarówno z bardzo dobrymi produktami, jak i wyrobami co najwyżej przeciętnymi. Chcąc zjeść dobrą jakościowo pizzę opierającą się na włoskiej recepturze warto wybrać takie lokale i restauracje, które specjalizują się we włoskiej kuchni.

Mnogość makaronów

Dania makaronowe są drugim najbardziej znanym rodzajem potraw, jakie możemy spotkać w większości włoskich restauracji. Oprócz dań bazujących na popularnym makaronie spaghetti, w menu wielu lokali możemy znaleźć także takie rodzaje makaronu jak tagiatelle (grubsza odmiana spaghetti), penne (pióra), farfalle (kokardki), fusilli (popularne świderki), lasagne czy cannelloni (rurki). Dania makaronowe podawane są najczęściej z dodatkiem sosu, a wiele lepszych restauracji przygotowuje bazę, czyli makaron samodzielnie.

Nie tylko pizza i makarony

Na włoskie menu składają się również takie potrawy jak zupa warzywna minestrone, polenta, ravioli, risotto czy gnocchi. Dania włoskie to także przede wszystkim różnorodne owoce morza, na które obejmują krewetki, homary, małże, langusty czy kalmary. Nieodłącznym elementem kuchni włoskiej są także słodkie desery, takie jak panna cotta, tiramisu czy przysmaki na bazie lodów, takie jak granita. Dzięki szerokiemu wyborowi specjałów, jakie oferują niektóre lokale, każdy jest w stanie znaleźć smak, który najbardziej będzie odpowiadał jego podniebieniu.

źródło: znajdzlunch.pl/Warszawa/srodmiescie