Domowe pączki?

Skąd w ogóle wzięły się pączki? Nad tym nigdy żaden z nas się nie zastanawia, zjadając kolejnego, pysznego, tłustego pączka – z nadzieniem – czy bez.

Mało kto wie, że pączki były już znane w Starożytnym Rzymie! Spożywano je najczęściej podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Wyobraźcie sobie, że z początku, one wcale nie były przygotowywane na słodko – nadziewało się je bowiem słoniną.

Pączki na słodko wzięły się z kuchni arabskiej, zaś w Polsce zaczęły występować w XIV wieku – są i smakują po dziś!

Dość jednak historii.

Chcemy się podzielić z wami bowiem, najpyszniejszym (według nas) przepisem na domowe pączki! Kto powiedział, że trzeba je kupić w cukierni? Wielkim plusem domowych pączków jest to, że robi się je naprawdę szybko i… możemy je zrobić o każdej porze dnia i nocy!

Przepis na domowe, proste pączki bez nadzienia!

Potrzebne będą: dwa serki homogenizowane (najlepiej waniliowe), łyżeczka sody oczyszczonej, jajko, mąka pszenna („na oko” – sypiemy jej tyle, by w końcu ciasto zaczęło odklejać się od łyżki).

Kiedy już konsystencja ciasta będzie odpowiednia, rozgrzewamy olej w garnku (sporo oleju, w końcu pączki mają być pieczone w głębokim tłuszczu) i rzucamy (tylko ostrożnie!) na niego „kulki” z ciasta.

Jeszcze gorące pączki możemy „wykulać” w cukrze pudrze – będą jeszcze słodsze i jeszcze smaczniejsze!

Domowe pączki zrobi każdy, większość składników zawsze jest w naszych domach, więc jak już wspomnieliśmy, jeśli tylko najdzie was ochota – choćby i późnym wieczorem na coś słodkie, coś pysznego, to przyrządźcie sobie swoje własne, domowe pączuszki! Chrupiące z wierzchu i niesamowicie puszyste w środku! (nie polecamy jednak ich jeść zbyt często na noc… byśmy sami nie stali się słodkimi pączuszkami… 🙂 )

PS: olej możecie zlać do słoika i zostawić go nawet parę dni w chłodnym miejscu – jeśli znów naszła by was ochota na te pyszności!

źródło: znajdzlunch.pl/Warszawa