Gastronomia XXI wieku

Przez ostatnie dwie dekady świat kulinarny ma obsesję na punkcie modernistycznej kuchni i roli jaką może odegrać nauka gotowania oraz serwowania potraw. Obecnie coraz więcej szefów kuchni zdaje sobie sprawę, że miejsce przy stole również odgrywa niebagatelną rolę. Doświadczenie kulinarne składa się nie tylko z dobrego jedzenia, ale również zrozumienia, w jaki sposób wykorzystujemy nasze zmysły do ​​współdziałania i doceniania jedzenia. Możemy, więc poprawić doświadczenie naszych gości w interakcji z konsumpcją jedzenia.

portal lifestyles restauracja

Idealny posiłek powinien działać na wszystkie nasze zmysłu, które wpływają na doświadczenie konsumowania posiłków. Triki, które stosują w restauracji sprawiają, że wydajemy więcej, a spożywany posiłek jest smaczniejszy. A to kilka ze stosowanych sztuczek:

  1. Nazwa potraw. Często nazwy potraw są tak apetyczne, że czytając je oraz wymawiając wzmagamy apetyt. Przykładowo „Grillowana Pierś kacza w soczystym żurawinowym sosie” brzmi lepiej niż „Pierś kaczki w sosie”
  2. Drogie dania umieszczone są na prawej stronie w górnej części menu. Czytając, nasz wzrok w pierwszej kolejności koncentruje się na prawym górnym rogu, dlatego tak umieszczone dania w menu przykują naszą uwagę, jako pierwsze.
  3. Wystrój wnętrz oraz muzyka w lokalu. Przytulne wnętrze z ciepłą tonacją oświetlenia sprzyjają domowej atmosferze, natomiast zastosowanie klasycznej muzyki w tle odpręży konsumenta oraz wzmoże jego chęć na większe zamówienie.
  4. Zastawa. Talerze białe lub czerwone (czerwony kolor wzmaga apetyt) o średnim rozmiarze. Dzięki czemu posiłek eksponuje się wspaniale oraz sprawia wrażenie mało obfitego, co przyczynia się do większego lub kolejnego zamówienia. Sztućce są cięższe niż te, których używamy na co dzień, co sprawia, że dana restauracja daje wrażenie bardziej ekskluzywnej.
  5. Miła obsługa. Kelner, który obsługuje nasz stoli z pewnością będzie prezentował mową, zachowaniem oraz ubiorem jak z najlepszej strony.

By zaskarbić zmysły konsumentów restauratorzy sięgają również po sztuczki w przygotowaniu potraw. Stosowane są wzmacniacze smaku, kuchnia molekularna, odpowiednia kompozycja ułożenia produktów potrawy na talerzu oraz inne metody, które z pewnością działają z zamierzonym skutkiem.